Zasady postępowania w przypadku zalania budynków lub studni
Komunikat dla mieszkańców z obszarów dotkniętych powodzią, korzystających ze studni przydomowych, jako źródła wody do spożycia. Woda z zalanych studni przydomowych nie nadaje się do spożycia.
Przed ponownym uruchomieniem zalanej studni należy bezwzględnie doprowadzić studnię do odpowiedniego stanu sanitarno-technicznego, zgodnie z instrukcjami dostępnymi na stronach internetowych organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Wykonanie badań jakości wody ze studni bez wcześniejszego wypompowania wody, oczyszczenia studni ze szlamu i wszelkich nieczystości oraz jej dezynfekcji jest niezasadne, gdyż otrzymane wyniki nie będą mogły być uznane za wiarygodne.
Zasadne jest, aby proces doprowadzenia studni do prawidłowego stanu sanitarno-technicznego przeprowadziły wyspecjalizowane jednostki, co zagwarantuje właściwe przygotowanie wody w studni do badań fizykochemicznych i mikrobiologicznych.
Czynności powinny być podjęte przy braku wpływu wód zalewowych na jakość wody w studniach.